Trivsel for neurodivergente hjerner

Når først vi ved, hvad det er, som udfordrer os, så kan vi arbejde med det. En neurodivergent hjerne er mindst ligeså intelligent som en neurotypisk. Men det er mødet med det neurotypiske, som gør det svært at være neurodivergent.

Vores samfund, skoler, arbejdspladser er bygget til neurotypiske hjerner. En neurodivergent hjerne kan og skal ikke laves om. Den skal have nogle andre rammer for at trives.

“Pernille er virkelig skøn – hun formår at tackle alle typer. Det gav virkelig ro på nervesystemet og var alt det jeg håbede på”

– Ung mand i gruppeforløb

ADHD og ADD – den helt overordnede beskrivelse

ADHD manifesterer sig gennem tre primære symptomer: opmærksomhedsvanskeligheder, hyperaktivitet og impulsivitet. Mennesker med ADHD kan have svært ved at opretholde fokus, blive let distraheret, have organisatoriske udfordringer, have svært ved at igangsætte og nogle gange føle sig udfordret i sociale relationer.

Mennesker med ADHD er rigtig gode til at fornemme stemninger, men kan have svært ved at være i dem og agerer som de gerne vil. De kan også være hyperaktive, rastløse og have svært ved at sidde stille i længere perioder. Derudover kan impulsivitet og manglende impulskontrol være almindelige træk hos personer med ADHD.

Alle symptomer er ikke altid til stedet selvom man har ADHD eller ADHD lignende udfordringer. Måske du kender til nogle af dem?

ADD kaldes ADHD af den inattentive type. Dette indebærer primært udfordringer med opmærksomhed uden de udtalte hyperaktive og impulsive træk. Mennesker med ADD oplever også vanskeligheder med at opretholde fokus, organisere opgaver og kan være tilbøjelige til at miste eller glemme ting.

De kan ligeledes være påvirket af at være hypoaktive, dvs. have svært ved igangsætning og kan for andre fremstå distraherede i samtaler, selvom det på ingen måde er intentionen. 

Alle kan have ovennævnte udfordringer i perioder af deres liv. En diagnose med ADHD eller ADD er dog en beskrivelse af adfærd, som er gennemgående i ens liv og som man oftest har kunne genkende fra man var barn.

ADHD og ADD er neurodiversitet i hjernen, som gør at hjerne fungere anderledes end en normativ hjerne. 

ADHD og ADD: Forståelse, udfordringer og støtte

Jeg har stor erfaring i at vejlede og coache mennesker med ADHD eller ADD til mere trivsel og overskud i deres liv. Jeg har arbejdet både med voksne, unge og familier, hvor ADHD eller ADD har haft en negativ indflydelse på hverdagen eller spændt ben for de ting du/I drømmer om. 

Du kan få tid som privatperson eller booke mig til foredrag og kurser om ADHD.

ADHD står for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorde og ADD står for Attention Deficit Disorder, som også er kendt som ”stille ADHD”. Nedenfor kan du læse mere om de primære symptomer på henholdsvis ADHD og ADD.

Du er altid velkommen til at tage kontakt, hvis du har en diagnose, eller du kan genkende dig selv i nogle af beskrivelserne. Et forløb hos mig kan bidrage til bedre selvforståelse og mere trivsel i din hverdag.

Mit udgangspunkt er at alle mennesker er forskellige uafhængigt af diagnose, og at du altid vil blive mødt med forståelse for, der hvor du står. Viden omkring ens diagnose, hvordan den udfordrer dig er første skridt.

Terapeut Pernille Ljungdalh

Skrevet af

Pernille Ljungdalh

Terapeut, ADHD/ADD specialist og familiekonsulent.

Mennesker, mental sundhed, neurodivergens og psykologi har altid været af stor interesse for mig. Med uddannelser inden for det sundhedsfaglige og med baggrund i psykologi og forskning, arbejder jeg for, at hjælpe dig tættere på det, der er vigtigt for dig og for at du lever det liv, du ønsker.

Jeg ser frem til at tale med dig

Kontakt via telefon, mail og formular

Her finder du mig:

Psykoterapi og ADHD/ADD rådgivning ved Pernille Ljungdalh

Birkedalsvej 2, 4791 Borre

Der er mulighed for samtaler, forløb og foredrag online.

Mobil +45 60119329

Mailadresse Pernille@ljungdalh.dk

Kontakt

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.